شغل طراحی لباس چیست؟
لباس و پوشاک یکی از نیازهای اساسی و اولیه انسانها در هر جامعهای است. لباس علاوه بر آنکه ممکن است جلوهای از روح فرهنگ و پندارهای یک جامعه درباره پوشش بدن باشد، میتواند نمایشی از روح هنرمندانی به نام طراحان لباس نیز باشد. طراح لباس، هنرمندی است که درخلق هنر خود به ترکیب رنگها، طرحها، مدل و نیازهای مشتریان خود توجه میکند و اثری متفاوت را به وجود میآورد.
طراحی لباس تنها یک هنر نیست، بلکه نوعی شغل و تجارت نیز است. امروزه افراد زیادی با طراحیهای بینظیر و منحصر به فرد خود، درآمد کسب میکنند و با افراد و شغلهای زیادی نیز در ارتباط هستند. اهمیت شغل طراح مد و لباس از آنجا مشخص میشود که این حرفه امروزه به عنوان یک رشته تحصیلی در دانشگاهها پذیرفته و تدریس میشود. با این حال در کنار تدریس، موضوع شناسایی مهارتها، نحوه فعالیت این شغل و میزان درآمد آن نیز برای شناخت بهتر این حرفه لازم است. اما پیش از همه اینها بهتر است بدانیم طراح لباس کیست.
طراح لباس کیست؟
طراحان لباس را میتوان هنرمندانی خلاق دانست که با در نظر گرفتن عوامل متعدد و تاثیرگذار مانند فرهنگ پوشش مردم کشور خود و در نظر گرفتن انواع پارچهها، نیازهای روز و نیازهای مشتریان به طراحی لباس میپردازند. طراح لباس خود میتواند به صورت مستقل کار کند، یعنی تمام فرآیند طراحی را انجام دهد و در نهایت آن را به شکل نهایی خود درآورد. طراح لباس همچنین میتواند از طریق همکاری با شرکتهای تولید کننده پوشاک و شرکتهای مرتبط با طراحی مد کار کند. در این شکل از همکاری، طراح میتواند به شکلهای متفاوت مانند دورکاری و یا حضوری کار کند و طرحهای خود را ارائه دهد. آگهی های استخدام طراح لباس و دوخت به صورت دورکار را در سایت ایران استخدام دنبال کنید.
تفاوت طراح مد و لباس
بسیاری معتقدند میان طراح مد و طراح لباس تفاوت وجود دارد و نمیتوان این دو را یکی دانست. به اعتقاد این افراد، طراح لباس کسی است که برای شرکتهای تولیدکننده پوشاک، لباسهای متنوع طراحی میکند. این افراد معمولا دارای مهارت رنگ شناسی و پارچه شناسی نیز هستند.
اما طراح مد کسی است که علاوه بر طراحی لباس، به طراحی اکسسوری و المانهای مربوط به لباس نیز میپردازد. به طور کلی طراحان مد معمولاً برای خردهفروشان یا شرکتهای پوشاک کار میکنند، هر چند برخی از آنها نیز خوداشتغال هستند و طرحهای خود را به مشتریان متعدد ارائه میدهند. اما در کل طراحان مد مجموعهای از انواع پوشاک از جمله لباس، کفش و لوازم جانبی را طراحی میکنند. برخی از طراحان در نوع خاصی از پوشاک، مانند کیف های دستی، یا یک بازار خاص، مانند لباسهای کودکانه یا لوکس، تخصص دارند. در هر صورت علیرغم برخی از تفاوتها، میتوان طراح مد و لباس را دو شغل تکمیل کننده یکدیگر دانست.
چگونه طراح لباس شویم؟
در گذشتهای نه چندان دور، طراحی لباس بر اساس مهارت و تجربه افراد صورت میگرفت، یعنی نیازی به تحصیلات دانشگاهی در این زمینه نبود. حتی بسیاری از دانشگاهها، فاقد رشته طراحی لباس بودند. تا جایی کار طراحی لباس، توسط خود خیاطها صورت میگرفت. اما امروزه، برای این شغل نیز رشته تحصیلی طراحی لباس تعریف شده است و دانشگاههای زیادی، دانشجویان علاقمند به این رشته را پذیرش میکنند.
علاوه بر این علاقمندان به این رشته میتوانند از طریق هنرستان به تحصیل در این رشته بپردازند. در این روش، افراد بعد از سه سال تحصیل در هنرستان، مدرک دیپلم میگیرند و بعد از آن برای تحصیل در دانشگاه میتوانند از زیرمجموعه رشته هنر یا فنی و حرفهای وارد دانشگاه شوند و تا مقطع کارشناسی ارشد در این رشته تحصیل کنند. برای رشته طراحی لباس، هنوز در ایران مقطع دکترا تعریف نشده است. همچنین افراد علاقمند جهت حرفهای شدن در این عرصه میتوانند از طریق شرکت در دوره کارآموزی طراح لباس که معمولا بین یک تا سه سال است نیز شرکت نمایند.
طراحی لباس مناسب چه کسانیست؟
طراحان لباس معمولاً افراد هنری هستند، به این معنی که آنها خلاق و اصیل هستند و در محیطی که امکان ابراز وجود را فراهم میکند، به خوبی کار میکنند. آنها همچنین تمایل دارند که مبتکر باشند، به این معنی که آنها معمولاً رهبرانی کاملاً طبیعی هستند که در تأثیرگذاری و متقاعد کردن دیگران پیشرفت میکنند. علاوه بر این، طراحان لباس اغلب با حواس پنجگانه خود فعالیت میکنند. از این رو با توجه به تست روانشناسی MBTI، میتوان تیپ شخصیتی این افراد را با INFJ، ENFP و ISFP سازگار دانست.
مشاغل مربوط به طراحی لباس
شغل طراح لباس، تنها به همین شغل محدود نیست، بلکه شامل چندین شغل مرتبط نیز است. بعضی از این مشاغل عبارتند از: طراح لباس، تصویرساز مد و فشن، فشن استایلیست، طراح پارچه، بازاریاب، گریدر الگو، عکاس مد، خریدار مد و طراح گرافیک
سخن پایانی
شغل طراح لباس، شغلی است با توجه به اهمیت صنعت لباس، جایگاه خاصی دارد و افراد زیادی به خصوص خانمها علاقه زیادی به آن دارند. برخی معتقدند این شغل در ایران هنوز جایگاه مناسبی برای خود ندارد از این رو فعالیت در آن ممکن است با مشکلاتی همراه باشد، اما برخلاف این تصور امروزه بسیاری از طراحان لباس، راهشان را پیدا کرده و از طریق فعالیتهای مختلف از جمله شبکههای اجتماعی به معرفی مهارت و تخصص خود پرداخته و مشتریان خود را دارند. برخی از افراد حتی فعالیتهای خود را از مرزها نیز فراتر برده و با برخی از برندهای معروف پوشاک همکاری دارند. از این رو برای آنکه بتوانید در این شغل موفق شوید، بهتر است سطح مهارت و دانش خود از طراحی لباس را بالا ببرید و برای کسب تجربه با طراحان برتر لباس همکاری نمایید.